Yerba maté Barao de Cotégipe: Tvůrci zeleného maté. Představení značky a průvodce produkty

V dalším díle našeho seriálu o značkách yerby představíme nejznámějšího výrobce z Brazílie, značku Barao de Cotégipe. Hlavní sortiment Baraa tvoří prachové maté, tzv. Chimarrao a také směsi určené pro přípravu na studeno. Projdeme si historii, nejvýznamnější přínosy Baraa pro svět yerby a chybět nebude ani průvodce produkty.

Conheça-os-tipos-de-Erva-Mate-Barão

Z plantáže do politiky a zpět

Nejprve krátce k historii. Počátky značky Barao se datují do roku 1952, kdy se Etelvino Picolo s manželkou Ilmou usadili v jihobrazilské oblasti Volta Grande a založili rodinnou firmu na výrobu erva mate, jak brazilci yerbu nazývají. S rostoucími prodeji a oblibou maté od Picolových vznikla potřeba novou značku nějak pojmenovat. Použili tedy, co se samo nabízelo – své jméno. Yerba maté Picolo bylo na světě. Na Barao se společnost přejmenovala až později, to ale předbíháme.

Kromě pěstování yerby se Etelvino Picolo aktivně angažoval v lokální politice - stal se postupně městským radním, místostarostou a v roce 1976 neúspěšně kandidoval na starostu. I přes volební neúspěch však nezahořkl a rozhodl se po sobě „zanechat stopu“ jiným způsobem - podporou místních komunit prostřednictvím své firmy. Veškerou svou energii a prostředky tak vrhnul do rozvoje svého podniku, konkrétně výzkumu nových technologií a strojů využívaných při pěstování a zpracování yerba maté.

Layer-657

Etelvino Picolo u výrobní linky 

Sytě zelené maté a další přelomové inovace

Prvním významný pokrok přišel v roce 1979 s vynálezem rotačního sušiče, který znamenal průlom ve zpracování yerby – umožnil totiž zpracování velkých objemů bez újmy na kvalitě.  Ve stejném roce také v Barau začali s pěstováním sazeniček ve speciálních školkách, což dále podstatně zvýšilo kvalitu výstupu – když sazenice dostanou náležitou péči, budou i stromky zdravější a maté bude mít stejnou kvalitu, ať vezmete listy z jakéhokoliv rostliny.

V roce 1980 přichází Barao s revolučním postupem na sušení maté, do té doby v Brazílii zcela neznámým. Výsledek? Produkt si uchoval svou původní, zářivě zelenou barvu a plnější, bohatší chuť. O tři roky později se značka Picolo přejmenovala na Barao de Cotegipe (podle nového jména provincie Volta Grande, která získala nezávislost) a stala se okamžitým trhákem. Expandovala po celém Rio Grande do Sul se svým, dnes už klasickým oranžovým obalem, který maté Barao na první pohled odlišoval od konkurence.

V roce 1985 jde do provozu sušící pásový dopravník, což sice může znít jako náhodný shluk slov, ale ve výsledku to podpořilo výraznější chuť i vůni a pozvedlo maté Barao na novou úroveň.

barao

Zelené chimarrao v tradiční nádobě cuia

Maté z pralesa dle tradice jihoamerických gaučů

Ale ať se nebavíme jen o technice – v roce 1993 zařadila společnost do své nabídky nové maté Barao Nativa, pocházející z volně rostoucích stromů s plnou, výraznou chutí. Nativo navazuje na tradici gaučů – takové jihoamerické verzi kovbojů, kteří se zejména v 18. a 19. století proháněli pampou s obřími stády dobytka a společně popíjeli nápoj z divoce rostoucí yerby.

Dalším významným milníkem pro Baro se stal rok 2002 – tehdy totiž zahájila export, a tak si na jejich „ervě“ můžeme pochutnat i my v Evropě. Od roku 2004 je Barao baleno do vakuových obalů. „High tech packaging“, jak je sami nazývají, je výsledkem projektu na kterém se podílela i státní univerzita v Erechimu. Díky vakuovému balení si zelené maté zachová chuť i vůni podstatně déle, než v klasickém obalu.

V roce 2010 pak Barao obdrželo certifikát o organické výrobě a o 4 roky později plně automatizovalo proces výroby, čímž se prakticky vyloučila možnost kontaminace výrobních prostor cizorodými látkami.

 

Průvodce produkty Barao

Vlajkovým produktem značky Barao de Cotegipe je prachové maté chimarrao. Brazilské chimarrao se na první pohled liší od argentinských či paraguayských maté. Listy se drtí hned čerstvě sklizené, nikoliv až po delším sušení, čímž si uchovají typickou, zářivě zelenou barvu. Směs obsahuje velmi vysoké množství prachu, proto je při přípravě vyžadována jistá zkušenost. Chimarrao se pije z tradiční nádoby zvané cuia Pokud se o brazilském prachovém maté chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek věnovaný Chimarrau a jeho přípravě.

Barao de Cotegipe Traditional

Základní verze chimarraa Barao v dnes již klasickém oranžovém obalu. Obsahuje velmi jemně mleté listy a stonky. Díky tomu dává ostrý a osvěžující nápoj s intenzivní zelenou barvou, silným bylinným aroma, avšak v chuti je spíše jemné. Nápoj je silně stimulující.

Barao tradicional

Barao de Cotegipe Premium

Chimarrao výběrové kvality, obsahuje pouze ty nejkvalitnější, najemno pomleté lístky a malé množství stonků, zaručující delikátní a jemnou chuť.

premium

Barao de Cotegipe Nativo

Pralesní maté. Listy určené ke zpracování jsou ze stromů, které nejsou pěstovány na plantážích, ale rostou volně v lesích. Tohle chimarrao popíjeli jihoameričtí gaučové prohánějící se brazilskou pampou.

nativo

Barao de Cotegipe Organic

Organická verze Chimarraa, pěstovaná dle zásad ekologického hospodářství.

organica

Barao de Cotegipe Cambona 4

"Cambona" je brazilský regionální termín pro rustikální konvici používanou gauči k přípravě jídla nebo ohřevu vody pro chimarrao .Oproti zbytku produkce Baraa je Cambona 4 lehce nakouřená, o to má však jemnější chuť.

 cambona

Barao de Cotegipe com Menta

U mnoha ochucených maté je vůně máty peprné tak výrazná, že vás udeří do nosu hned po otevření balení yerby. Ne však v tomto případě - vůně maté je typicky trávová, lehká, a spíše než mátu cítíte spíš jen příjemnou svěžest.

cimarao com menta

Barao de Cotegipe Compuesta Ananas

Jemnější a sladší bylinné chimarrao s přírodní ananasovou příchutí a přídavkem heřmánku, máty, bolda, anýzu, fenyklu a zeleného čaje.

chimarra o ananas

Barao de Cotegipe Com Chás

Tato směs je také určena příznivcům jemnějšímu a sladšího nápoje. Chimarrao je zde v kombinaci s heřmánkem, mátou, citronovou trávou, anýzem a fenyklem.

 com chas

Barao de Cotegipe nabízí krome chimarraa i širokou škálu maté vhodných na přípravu za studena, a musíme říct že hrubost řezu a poměr lístků a stonků mají opravdu dobře vyladěné. Lístky jsou středně hrubě řezané, podíl stonků je trošku vyšší než jsme zvyklí třeba u argentinských maté, prachu jen velmi málo.

Barao de Cotegipe Tereré Natural

Čisté, hrubě řezané maté bez jakýchkoliv dalších příměsí

 terere natural

Barao de Cotegipe Tereré Abacaxi e Hortela

Jestli máte rádi ananas, tak tohle je to pravé maté pro Vás. Vůně je velmi intenzivní, ale zároveň velmi přirozená, nemáte pocit jakékoliv umělosti. Máta zůstává spíše v pozadí, dodává jen příjemnou svěžest.

terere abaxaci

Barao de Cotegipe Tereré Menta Ice

Výrazně mátové, bylinné a svěží tereré.

 terere menta ice

Barao de Cotegipe Tereré Menta Limao

Velmi osvěžující tereré s příchutí máty a limetky

 terere menta limao

Barao de Cotegipe Tereré Menta Boldo

Ještě jednou tereré s mátou peprnou, tentokrát s přídavkem byliny boldo, která příznivě působí na trávící systém.

terere menta boldo

Obyvatelé Urugaye maté zbožňují – 85% obyvatel jsou každodenní pijáci a zkonzumují téměř 10 kg na hlavu za rok! Má to však jeden háček – sami skoro žádnou yerbu nepěstují. Uruguay je v porovnání se svými sousedy malý stát a většinu jeho rozlohy tvoří pastviny pro chov dobytka, nebo pěstování jiných plodin. Uruguayci tedy yerbu nakupují u sousedů z Brazílie. A při takové solidní spotřebě už se vyplatí vyhradit jim speciální řadu - Barao Tipo Uruguay Export .

Barao de Cotegipe Tipo Uruguay Export 

Yerba maté uruguayského řezu – jemně mleté listy s trochou větviček a velkou dávkou prachové složky. Tipo Uruguay je extrémně povzbudivé.

 309-3

Barao de Cotegipe Tipo Uruguay Export Compuesta

Urugayský řez s výraznou bylinkovou složkou. Po otevření balení na vás zavane krásně plná, vyvážená bylinná vůně s lékořicovým nádechem.

uruguay compuesta

Dostali jste chuť vyzkoušet pravou brazilskou ervu od Barao de Cotegipe? Všechny produkty značky najdete zde