Na trhu existuje celá řada nádob na Yerba maté, které se liší tvarem, materiálem i využitím. V tomto článku si popíšeme všechny obvyklé typy a odkryjeme jejich výhody a nevýhody.
Proč pít z kalabasy?
Při klasickém jednorázovém vyluhování z Yerba maté získáte převážně kofein a omezené množství živin. To znamená, že nevyužijete její veškeré výhody. Naproti tomu do kalabasy se dává množství drti, která se opakovaně zalévá vodou. A opakovaným louhováním se uvolňují další živiny a minerály, které mají mnoho příznivých účinků. (více o nich najdete v článku "Proč pít yerba maté?").
Typy nádob na Yerba maté
Na výrobu nádob na maté se používá pět základních materiálů. Jedná se o tykev, dřevo, sklo, keramiku a silikon. Každý materiál má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody. A jaký typ si vyberete, odráží vaší osobnost, životní styl i prostředí, ve kterém chcete maté popíjet.
Kalabasy z tykve
Nejtradičněji je kalabasa vyrobena z tykve. Domorodci z Jižní Ameriky ji používají již tisíciletí a je pevně propojená s Yerba maté samotným.
Tykev je rostlina, která pro představu patří do stejné čeledi jako dýně, cuketa nebo patizon. Utržená je následně vysušená a vydlabaná, a poté se případně zdobí přírodními barvami nejrůznějších vzorů. Co dál? Tisíce a miliony lidí z kalabasy pijí a pili své Yerba Maté.
Z tykví se vyrábí dva druhy nádob. První je ze spodní části zdužnatělé rostliny, používá se zejména v Argentině a nazývá se jednoduše kalabasa (anglicky také calabash, gourd, mate).
Druhý typ je tzv. porongo, (Brazilci ji říkají cuia), které pochází z horní části tykve. Brazilský speciál si pořizují milovníci prachovější drti Yerba maté tzv. chimarrão. Její prach se snadněji usazuje na stěnách nádoby, a tak se nápoj lépe pije, protože se tolik nezanáší bombilla.
Výhody
- Kalabasa z tykve je tradiční nádoba z přírodního a lehkého materiálu
- Je finančně dostupná
Nevýhody
- Jedná se o vydlabanou rostlinu, a pokud ji nekvalitně čistíte, tak má tendenci plesnivět
- Je křehká a náchylná k prasklinám a ťukancům při nešetrném zacházení
Dřevěné nádoby
Jedinečnou výhodou dřevěných kalabas je, že mají příjemný ergonomický tvar. Protože je vyřezávají řezbáři tak, aby padly přímo do ruky. Vyrábějí je především ze dvou druhů dřeva. Nápoji propůjčují nezaměnitelnou chuť a mezi pijáky yerba maté jsou považovány za luxus.
Oblíbené jsou nádoby ze dřeva Palo Santo (Bursera graveolens), které dodává nálevu i jemnou dřevitou příchuť a doplňkovou vůní borovice.
Další variantou jsou nádoby ze dřeva Algarrobo (Prosopis nigra). Jsou světlejší a mají jemně červený odstín.
Výhody
- Dřevěná nádobka unikátně dotváří chuť nápoje
- Dřevo dobře izoluje teplotu, a tak si při dolití horkou vodou nepopálíte ruce
- Čistí se snadněji než tykvové nádoby
- Má příjemný ergonomický tvar a dobře se drží
Nevýhody
- Má silnější stěny, a proto i menší objemovou kapacitu
- Ze všech druhů nádob je nejkřehčí. Stává se, že při opakovaném nalévání horké vody praská a může v ní také růst plíseň.
- Vyšší cena
Skleněné nádoby
Skleněné kalabasy jsou vyrobené ze silného skla, které je obvykle obaleno kůží. Ta slouží jako dekorace ale také jako izolant, abyste si o horký nápoj nespálili ruce.
Výhody
- Skleněné kalabasy se velmi snadno čistí a uvnitř nádoby nevznikají plísně
- Vejde se do nich větší množství nápoje, protože nemají tak tlusté stěny
- Cenově dostupné
Nevýhody
- Nádoba je křehká a může se relativně snadno rozbít
Keramické nádoby
Keramické kalabasy jsou z kameninové nebo porcelánové keramiky a existují v mnoha různých tvarech a samozřejmě vždy svým způsobem i s jedinečnými vzory.
Výhody
- Snadno se umývají a můžete je dát i do myčky
- Mají velkou objemovou kapacitu
- Dobře izolují teplo, takže nejsou příliš horké na dotek
- Velký výběr barev a typů za nízkou cenu
Nevýhody
- Jsou křehké, a tak se při pádu mohou snadno rozbít
Silikonové nádoby
Silikonové nádoby jsou novinkou posledních let. Stále oblíbenější jsou pro svou nerozbitnost a lehkost. A také mají vysokou tepelnou izolaci, proto se o nádobu nespálíte. Na druhou stranu se jedná o netradiční materiál, který nemusí sednout každému.
Výhody
- Silikonové nádoby jsou cenově dostupné
- Snadno se čistí a neplesniví
- Jedinečná výhoda oproti ostatním nádobám je, že je bez problémů vezmete na výlety a túry, protože jsou velmi lehké a nerozbitné
Nevýhody
- Nádoba je měkká a působí křehce
- Silikonová kalabasa je netradiční nádoba, a proto s ní někteří mají principiální problém
Kovové nádoby
Kovové nerezové nádoby rovněž patří mezi novější trend. Jsou oblíbené v Paraguayi, kde fungují jako alternativa i tradiční guampě (více o této nádobě níže). K dispozici jsou i ve formě dvoustěnných termo pohárků, které skvěle drží teplotu.
Výhody
- Kovové nádoby jsou odolné proti poškození
- Neplesniví a dají se mýt v myčce
- Jsou vyrobené tak, aby se dobře držely a nepálily, když máme uvnitř horký nápoj
- Další nádoba, která je vhodná na výlety do terénu
Nevýhody
- Kovové kalabasy jsou novinkou, a tak se nejedná o tradiční nádobu
Guampy
Nádoba z býčího rohu neboli guampa je velmi oblíbená v Paraguayi. Místní si do ní připravují svůj (prakticky) národní nápoj – tereré (ledové yerba maté).
Ačkoli jsou tradičně vyrobeny z býčího rohu, existují i varianty z nerezové oceli, skla a dokonce i dřeva
Výhody
- Guampa dobře vypadá a je to tradiční stylová nádoba
- Neplesniví
Nevýhody
- Guampa není úplně praktická na každodenní pití
- Má malý objem
Tak co, našli jste svého favorita? Na Pijumate.cz máme kompletní výběr nádob, které mateista k životu potřebuje