Jak se maté pije a připravuje?

Poradíme Vám několik způsobů, jak si maté připravit:

mug_mate_230px  

Jako čaj – klasicky

Tento způsob je oblíben zejména v Evropě a USA, jelikož nepotřebuje žádné další příslušenství. Nasypete cca 4 gramy (2-3 lžice) maté do konvice a zalijete malým množstvím studené vody tak, aby se vytvořila "řídká kaše". Je to proto, abychom vysokou teplotou nezničili chuť a obsah. Potom uvařte cca 250 – 300 ml vody, nechte ji odstát na cca 80 °C, a pak zalijte připravené maté a luhujte cca 5 min. Sceďte a můžete pít. Lze dochutit cukrem nebo medem. Je možné si udělat dopředu litr i více, dát maté do termosky a pít během dne.

 

  

kalabasa_bombilla_230

 

 

Tradičně v kalabase

K tomu potřebujete kalabasu (nádoba z tykve) nebo jinou nádobu a bombillu (brčko se sítkem, většinou kovové). Nádobu naplníte asi do 2/3 maté. Potom zakryjte dlaní nádobu, otočte ji do horizontální polohy a jemně zatřepejte, aby se jemné části maté dostaly dospodu. Tím je větší šance, že se bombilla neucpe. Pak dejte nádobu zpět do původní polohy, tak aby maté zůstalo pod úhlem kolem 45°. Následně dejte bombillu do části, kde není maté. Pak maté zalijte teplou vodou (kolem 50 °C) a nechte ji vsáknout úplně do maté. Nalijte vodu cca 70 – 80 °C teplou do místa, kde je bombilla, a už můžete srkat přes bombillu. Po vypití až na dno můžete Yerbu znovu doplnit teplou vodou a to i několikrát. Po dolití vody už nápoj nemíchejte. První nálev je velmi silný. Pak už můžete jen sedět, dolévat vodu a užívat si.

priprava-mate-obrazem-pijumate

terere_230px  

Tereré - studený nápoj

Obvyklým způsobem, který je oblíbený zejména v zemích původu Yerba maté, je příprava studeného nápoje známého pod názvem Tereré. Použití ledové vody nebo tříště je tak pro obyvatele Jižní Ameriky v tropickém horkém létě vhodným způsobem osvěžení, který v místním parnu nejen doplňuje tekutiny, ale dodá i minerály, vitamíny a potřebnou energii. Znovu můžeme použít kalabasu, nebo i větší nádobu, pokud si chcete udělat větší množství nápoje najednou. Nádobu naplníte maté o něco více než při tradičním způsobu přípravy. Potom zakryjte dlaní nádobu, otočte ji do horizontální polohy a jemně zatřepejte, aby se jemné části maté dostaly dospodu. Tím je větší šance, že se bombilla neucpe. Následně dejte pozvolna nádobu zpět do původní polohy tak, aby maté zůstalo pod úhlem kolem 45°. Dejte bombillu do části, kde není maté. Pak maté zalijte studenou vodou a nechte ji vsáknout úplně do maté. To zabere přibližné 4 – 5 minut. Nalijte vodu zcela ledovou (nebo tříšť) až po horní okraj nádoby a nápoj je připraven. Hned můžete srkat přes bombillu. Po vypití až na dno můžete Yerbu znovu doplnit ledovou vodou a to i několikrát. Důležité je, abyste po dolití nápoj s maté nemíchali. Získáte opravdu velmi silný a osvěžující nápoj, který je možné doplnit přidáním kousků ovoce, máty, koření, různých ovocných šťáv atd.
Články věnující se přípravy na studeno naleznete zde:

I. Osvěžující ledové Yerba maté na studeno! - Terere

II. Osvěžující ledové Yerba maté na studeno do sklenice! - Terere

III. Osvěžující ledové Yerba maté na studeno - Maté russo

     
     

Ti, kteří chtějí nápoj méně silný, mohou experimentovat s množstvím maté do nádoby.
Přejeme příjemné zážitky s Yerba maté !