Rosamonte patří mezi nejpopulárnější značky v Argentině. Kalabasy a termosky s firemním logem můžete vidět všude – v kancelářích, obchodech, ulicích i domovech obyčejných Argentinců. Chuťově patří nepochybně mezi „drsnější“ část produkce argentinské yerby. Díky specifickému a intenzivnímu aroma by neměla chybět v kredenci žádného uvědomělého mateisty.
Výrobní závod Rosamonte, Apostoles, provincie Misiones, Argentina.
Historie a hodnoty značky Rosamonte
V roce 1936 pan Demetrio Hreñuk, syn ukrajinských přistěhovalců, zakládá společně se svou manželkou Catalinou rodinný podnik. Zaměření? Pěstování, sklizeň a sušení Cesmíny paraguayské. O 30 let později v roce 1966 pořizují svůj první větrný mlýn a dávají vzniknout značce Rosamonte, která produkci Yerba maté pokrývá od semínka až po prodej koncovému zákazníkovi.
V průběhu let se původně malá firma transformuje do akciové společnosti HREÑUK S.A., která rozšiřuje svou ekonomickou činnost do dalších odvětví jako je pěstování klasického čaje, chov ryb a dobytka, lesnictví, nebo výrobu obalových materiálů.
Na svých stránkách se Rosamonte hlasí k hodnotám jako poctivost, vysoká kvalita produktů a spokojenost zákazníků po celém světě.
Stejně jako u konkurenčního Taragui se společnost aktivně zasazuje o blahobyt svých zaměstnanců a komunit v okolí sídla firmy, městečka Apostoles v provincii Misiones. Misiones je jedna ze 23 provincií Argentiny a nachází se na severovýchodě země při hranicích s Brazílií a s Paraguayí. Na hraniční řece Paraná se nacházejí světoznámé vodopády Iguaçu.
Zakladatel Rosamonte Demetrio Hreñuk s manželkou Catalinou.
Průvodce produkty
Produkce firmy se orientuje na tradičního pijáka a spíše než na šíří nabídky se zaměřuje na vysokou kvalitu. Sortiment tvoří pouze klasické směsi bez dalších příměsí. Všechny produkty firmy zrají minimálně jeden rok ve skladech z palisandrového dřeva a díky tomu získávají charakteristické aroma podobné vůni růží. Yerba maté Rosamonte bychom doporučili všem, kteří už pár značek a druhů vyzkoušeli a ocení tak specifickou a vyváženou chuť.
Rosamonte Tradicional
Základní verze a zároveň vlajková loď populární argentinské značky Rosamonte.
Výrazná chuť, velmi hluboké a intenzivní aroma s vyváženou hořkostí a doplňkovými tóny kouře a dřeva.
Směs je klasické con palo, což znamená, že obsahuje středně hrubě namleté listy a poměrně velké kousky větviček a stonků. Poměr listů, větviček a prachu, je rovnoměrný, díky čemuž je nálev vyvážený a lahodný.
Rosamonte Seleccion Especial
Výběrové yerba maté s velmi intenzivní chutí a hlubokým aroma.
Směs je klasické con palo, což znamená, že obsahuje středně hrubě namleté listy a poměrně velké kousky větviček a stonků.
Tento druh se od základního Rosamonte liší delší dobou zrání (12-24 měsíců) a výběrovou kvalitou – do směsi jsou speciálně vybírány pouze ty nejkvalitnější lístky.
V chuti je intenzívnější, nálev vydrží déle a postupně mění chuť s každým dalším zalitím. Jasná volba pro zkušené pijáky, kteří ocení specifickou a vyváženou chuť.
Rosamonte Suave
Yerba maté Rosamonte Suave je méně intenzivní varianta klasického Rosamonte.
Je vhodné pro začátečníky a všechny, kteří si rádi vychutnají charakteristické aroma a nepotřebují tak silné povzbuzení.
Díky hrubšímu řezu listů a menšímu podílu prachu se vyznačuje jemnější a lehčí chutí než klasické Tradicional.
Po sklizni zraje 12 měsíců.
Rosamonte Despalada
Klasická argentinská despalada. Obsahuje středně jemně namleté lístky a minimem prachu. Vyznačuje se silnou chutí a intenzivním aroma.
Pokud potřebujete pořádně povzbudit a prodloužit si prožitek z pití, je Rosamonte Despalada ta pravá volba, protože síla nálevu stoupá postupně, tak jak se postupně uvolňují povzbuzující látky.
Rosamonte Tereré
Speciální verze pro přípravu na studeno.
Jemné v chuti s minimálním obsahem prachu.
Listy mají hrubý řez a jsou ideální k použití pro přípravu s ledem nebo studenou vodou.
Resumé
Rosamonte je argentinská klasika s vynikajícím a nezaměnitelným aroma. Doporučujeme všem pijákům, kteří ocení dokonale vyváženou hořkost. Zachutná příznivcům značek Taragui, La Tranquera, nebo Piporé.