Rady začátečníkům. Jak začít s Yerba maté?

Začínáte s yerba maté a nevíte, které produkty zvolit? Přečtěte si našeho průvodce pro začátečníky, který vám doporučí vhodné značky i konkrétní směsi.

176217990_3518333558272465_5503461327124037091_n2

Podle našich zkušeností je pro začátek vhodné maté, které není v chuti silné a nahořklé. Výrazná chuť se silnou hořkostí by neznalého pijáka mohla spíše odradit od dalšího popíjení. 

Složení maté

Obecně můžeme druhy maté rozdělit na elaborada (nebo také con palo/s větvičkami), které obsahuje jak listy, tak kusy větviček. Despalada (sin palo/bez větviček) pak obsahuje pouze pomleté listy. Pro začátek jednoznačně vyberte elaboradu s větvičkami, které mají spíše nasládlou chuť a vyvažují tak hořkost listů.

Hrubost namletí

Dalším důležitým faktorem je hrubost, s jakou jsou listy pomlety. V našem případě je žádoucí, aby maté obsahovalo co nejméně jemného prachového podílu, který je při vyluhování pro začátečníky nežádoucí. Jednak zesilují chuť a hořkost výluhu, jednak při tradiční přípravě může ucpat bombillu. Platí tedy, že čím hrubší řez listů (větší kousky), tím je maté jemnější v chutí.

Jaké konkrétní maté doporučujeme pro začátečníky?

  1.  Skvělou volbou je brazilské listové maté značky Mate Green, které pochází ze stíněných plantáží. Je vysoce kvalitní a i přesto že neobsahuje žádné větvičky, chutná jemně a má minimální hořkost. Z této značky si navíc můžete vybrat z mnoha různých příchutí.
  2.  Další možností je sáhnout po Yerba s přízviskem „suave“ (v překladu jemné), které obsahuje hrubě namleté listy, větvičky a obsahuje minimum prachu.  Konkrétně doporučujeme například Rosamonte Suave, Piporé Suave, nebo Union Suave
  3.   Pokud se nebojíte hořkosti a chcete vyzkoušet klasickou vyváženou chuť se vším všudy, zvolte některou ze světoznámých argentinských značek – Taragui con palo, Rosamonte elaborada, nebo Kraus Organic.

Jak maté jednoduše připravit

Nejdříve zkuste připravit maté jako čaj. Tedy cca 2–3 čajové lžičky směsi zalijte nejdříve trochou studené vody a nechte ji nasáknout do listů. Poté dolijte 250 ml vody o teplotě 70–80°C. Nepoužívejte vařící vodu, abyste nezničili prospěšné enzymy a vitamíny obsažené v rostlině. Maté pak louhujte zhruba 5 minut.

Čím dřív, tím líp

Maté vypijte co nejrychleji, protože dlouhým stáním mění barvu i chuť. Přídavek citronové šťávy změnu barvy zastaví.

Maté z kalabasy

Až si začnete s maté více rozumět a budete chtít postoupit na další úroveň vašeho vztahu, můžete přejít na pití tradičním způsobem, tedy z kalabasy pomocí bombilly, což je speciální brčko se sítkem. My pro začátečníky nabízíme výhodné startovací balíčky, kde ke kalabase a bombille dostanete i Yerba maté. 

Jak si připravit Yerba maté tradičně, zjistíte v našem článku Jak se maté pije a připravuje.