Yerba maté Kraus patří mezi nejznámější světové značky yerba maté. Jedná se rodinný podnik, jehož zakladatel, dobrodruh Francis Kraus se narodil v Rakousku a v mládí emigroval do Argentiny. Díky inovativní metodě sušení pomocí horkého vzduchu se maté Kraus vyznačuje delikátní chutí bez kouřového aroma. V tomto článku si představíme filozofii firmy a ochutnáme jednotlivé produkty.
Historické kořeny sahají do Rakouska
Historie společnosti se začíná psát roku 1894, kdy mladý dobrodruh Francis Kraus emigruje se svými přáteli z Rakouska do Buenos Aires. Zde se následně žení a má osm dětí, z nichž nejstarší Francisco José (pojmenovaný po habsburském monarchovi Františku Josefovi) už ve 13 letech zasazuje svou první cesmínu a fakticky tím zakládá značku Kraus tak, jak ji známe dnes.
Francisco se ve 21 letech žení a spolu s manželkou kupuje pozemek, na kterém začíná pěstovat yerba maté. Dvojice má 5 dětí; Juan Angel a Roman pomáhají v rodinném podniku již od mladí. Obchodu se daří a bratři začínají budovat stromové školky z těch nejlepších semen, která vlastnoručně sbírají. Úrodu prodávají producentům maté v okolí a za utržené peníze staví vlastní pece, díky nimž se firma Kraus stává samostatným producentem yerba maté od semínka až po výsledný produkt.
K rodinnému podniku se připojila i nová generace, která i nyní přispívá k dalšímu rozvoji rodinné firmy v duchu přístupu Krausových k ekologické a udržitelné produkci, jak se dočteme dále.
Logo firmy představuje obrázek luční kobylky. Na první pohled tento hmyz nemá s maté nic společného. Zakladatel firmy Francisco ale výběr kobylky vysvětluje ve svých zápiscích. Jako malý chlapec často doprovázel svého otce při práci v sušárnách, a přitom rád otevíral pytle s lístky maté, ve kterých se schovávali právě cvrčci. Se zaujetím pozoroval, jak pestrobarevné kobylky odlétají zpět do pole. Když později rozmýšlel, jaký bude rodinný symbol, padla jasná volba na velkou zelenou kobylku, kterou měl nejraději.
Respekt k životnímu prostředí a revoluční sušení vzduchem
Juan Angel Kraus sestrojil revoluční sušící systém, který Kraus používá pro sušení čajů a maté až do současnosti. Tento systém se skládá z proudícího teplého vzduchu, který se vyrábí nepřímým teplem z kotle. Díky tomu jsou výrobky bez kouřového aroma a vyznačují se jemnou chutí a delikátním aroma.
Firma se řídí principem, dle kterého je zdraví jednotlivců a komunit propojeno se zdravím ekosystému. Proto je zde systém výroby hluboce propojen s láskou a respektem k životnímu prostředí. Společnost Kraus myslí na zásady udržitelného zemědělství, a snaží se tak dlouhodobě chránit úrodnost a kvalitu půdy pro budoucí generace.
Samozřejmostí je zde i podpora bezpečného pracoviště a dohled na odpovídající hygienu. Firma Kraus práci nezaměstnává děti a zakládá si na rovných příležitostech mužů i žen se zárukou spravedlivé mzdy. Pracovníci společnosti Kraus navíc dostávají procenta ze zisku a společně rozhodují o využití takto získaných peněz. Díky certifikačnímu procesu nezávislé třetí strany splňují výrobky Kraus normy pro BIO, Košer a Fair Trade.
Průvodce produkty Kraus
Vlajkovým produktem značky je maté Kraus Organic. Mimo jiné se pyšní certifikáty BIO a FairTrade. Díky inovativní bezdýmové technologii sušení se maté této značky vyznačují delikátní chutí a vůní bez kouřového aroma. Jedná se o yerbu s vyváženou hořkostí, jedinečnou chutí a svěží rostlinnou vůní. Sklizeň je vzhledem k povaze pěstování bez ochranných prostředků a chemických hnojiv vždy limitovaná.
Kraus Organic je jemné BIO maté sušené bez přístupu kouře.
Vůně jakožto projev bezkouřového sušení listů je zde ostře travnatá s osvěžující sladkostí. Po zalití horkou vodou dostává i akcent syrové listové zeleniny. Hlavními chuťovými tóny jsou zde půda a seno. Hořkost je na mírné úrovni a kouřovost díky přípravě bezdýmovou technologií naprosto vymizela. V průběhu konzumace se chuť mění a lze v ní objevit i lehce ovocné, dřevité a květinové tóny.
Celkově u Kraus Organic převládá rostlinná chuť, kterou byste u klasických argentinských značek hledali jen marně. Vzdáleně připomíná spíše brazilskou produkci.
Kraus Organic Pure Leaf je certifikované BIO yerba maté z ekologického zemědělství, obsahující pouze listy bez větviček (sin palo). Jde o silné yerba maté jemné a čisté chutí s travnatým akcentem.
Kraus Gourmet Organic je představuje produkt nejvyšší, výběrové kvality v rámci sortimentu firmy Kraus. Jeho chuť je mírně hořká, dřevitá s lehkými ořechovými akcenty. U Gourmetu na první pohled zaujme luxusní balení, které zabraňuje vysoušení obsahu a zachovává vysokou kvalitu, intenzivní vůni, bohatou chuť a krásnou barvu listů. Certifikováno BIO a Fairtrade. Kraus Organic Pure Leaf je certifikované BIO yerba maté z ekologického zemědělství, obsahující pouze listy bez větviček (sin palo). Jde o silné yerba maté s jemnou a lahodnou čistou chutí travnatého akcentu.
Kraus Gaucho Elaborada sin palo je jemné listové maté, obsahující pouze listy bez větviček (sin palo) a vyniká jemnou chutí a nízkou hořkostí. Od ostatních výrobků této značky (zejména svého BIO ekvivalentu Pure Leaf) se liší o něco intenzivnější vůní.
Yerba maté Kraus Pionero je certifikováno jako košer. Vyrábí se z plně vyzrálých keřů cesmíny a oproti vlajkové lodi Kraus Organica má o něco intenzivnější chuť a vůni.
Kraus Silvestre je jemné aromatické argentinské yerba maté obohacené o přídavek divoce rostoucích bylin (máta peprná, cedron a polej obecná). Kraus Silvestre doporučujeme zejména milovníkům bylinek a těm, kteří hledají nové chutě.
Kraus Organica sáčkové je argentinské yerba maté v nálevových sáčcích pro rychlou přípravu, certifikované BIO a Fairtrade.