Slovník pojmů

B C D E G K P S T

Bombilla

Brčko na pití yerba maté – tradičně se vyrábí z materiálů jako je nerezová ocel, bambus, nebo luxusní slitina alpaca

Catuava

Jihoamerická rostlina. Používá se v léčitelství jako afrodiziakum. Má blahodárné účinky na nervový systém, pomáhá při stresu, nespavosti a vyčerpaném organismu.

Con palo

Druh směsi mletých listů yerba maté, drobných větviček a stonků – řapíků. Vyznačuje se vyváženou chutí. Obsahuje cca 65% listů a 35% stonků, větviček a zbylých příměsí.

Despalada

Listové maté s nejnižším množstvím příměsí (stonků a větviček). Žádné yerba maté není úplně bez příměsí ale sin palo a despalada jich obsahuje nejméně cca 90% listů a 10% zbylých příměsí. Díky tomu je maté silnější (hořčí). Toto maté se dá zalévat…

Especial

Vyšší kvalita produktu. Obvykle značí složitější výrobní proces - delší zrání, nebo speciální výběr nejkvalitnějších lístků. 

Guampa

Nádobka na pití yerba maté vyrobení z kravského rohu. 

Kalabasa

Nádobka na pití yerba maté tradičním způsobem. Tradičně se vydlabává z tykve. Před prvním pitím z kalabasy se musí provést příprava kalabasy – obřad currado. Je poměrně náročná na údržbu, často prosakuje, při špatné údržbě plesniví. 

Palo santo

Dřevo stromu Gvajak lékařský, používané na nádobky pro pití yerba maté, kterému propůjčuje specifickou chuť. Vyznačuje se velkou tvrdostí, špatnou opracovatelností, ale také nádhernou a trvalou balzamickou vůní a kresbou. 

Porongo

Nádobka na stojánku. Porongo se obvykle vyrábí z opačného konce tykve než je vyrobená calabasa. Také se pro větší trvanlivost obaluje kůží. Samozřejmě moderní doba přináší i nové materiály, např. sklo nebo dřevo, příprava na pití se děje obřadem…

Suave

Ze španělského překladu "jemný". Yerba maté s listy a větvičkami, poměrně hrubě mleté, díky tomu je v chuti jemnější a obvykle se používá na více nálevů, také je vhodné pro přípravu za studena - terere. Obsahuje nejméně prachu. Vhodné pro začínající…

Terere

Směs určená na přípravu studeného maté. Obvykle obsahuje jen hrubě namleté listy (Argentina), nebo i stonky (Brazílie). Zalévá se studenou vodou, nebo ovocnou šťávou.

Tradicional

Yerba maté vyrobeno tradičním, charakteristickým způsobem pro určitou značku. Prostě základní, tradiční varianta daného výrobce.