Hořká okurka (ku-gua)
Detailní popis produktu
V tradičním lidovém léčitelství se hořká okurka používá ke konsolidaci diabetických problémů, proti obezitě a ukládání tuků a pří léčbě žaludečních vředů. Momordika má také preventivní a léčebný potenciál u nádorových onemocnění. Je zdrojem kyseliny askorbové, saponinů a glukokinetických látek, které napomáhají snížení krevního cukru.
Momordika, až 5 metrů dlouhá plazivá rostlina, patří do čeledi tykvovitých. Plody dorůstají 5-25 cm a ve stáří slupka žloutne, dřeň získává melounovou příchuť a barví se do vínova. Bohužel u nás se čerstvé plody sehnat nedají, proto se využívají sušené plody. Z nich můžeme připravit nálev, přidat je do polévek či přímo konzumovat (na hořkou chuť si jde snadno zvyknout).
Latinský název: Momordica charantia
Botanický název: Momordika hořká, tykvoř hořký
Země původu: Čína
Příprava: 4-5 plátků povaříme 5 minut v 0,2litru vody nebo přidáme do libovolného čaje a necháme louhovat 2-5 minut
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.