Čínské červené datle (Zao)
Detailní popis produktu
Čínské datle, známé také pod názvem jujuba, rostou na malém, opadavém stromku s krásným českým názvem Cicimek. V Číně se jujuba pěstuje 3000 let (některé zdroje uvádí až 4000) a ještě donedávna byla nejrozšířenější ovocnou dřevinou. Peckovice, vzhledem podobné švestkám, dorůstají velikosti 3-6 cm (v závislosti na kultivaru) a po sklizni chutnají jako jablka. Mohou se také nechat několik týdnů odležet, při čemž projdou fermentací a tím získají datlovou chuť, která jim dala název.
My vám nabízíme sušené plody s jablečnou chutí a moučnou konzistencí, které se dají využít jak v kuchyni, tak k přípravě nálevu či k přímé konzumaci.
Datle mají vysoký obsah vitamínu C, B, karotenu a minerálních látek, jako je draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, zinek, mangan, měď, kobalt a jód.
Plody se doporučují proti kašli, nespavosti, neurózám či revmatickým bolestem i na dobré trávení. V tradiční čínské medicíně se používají na zmírnění stresu a posílení ledvin. Zmínit můžeme i účinky protiplísňové, antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační, imunostimulační. Mast zhotovená z prášku z plodů a medu dobře hojí rány a prášek v 80% alkoholu zase popáleniny prvního stupně.
Latinský název: Ziziphus jujuba
Botanický název: Cicimek čínský
Sklizeň: 2021
Země původu: Čína
Příprava: cca 10 plátků datlí zalít 0,5l vařící vody a luhovat 10 minut. Nálev vypít, datle sníst.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.