NÁVOD: Yerba maté na studeno (tereré) s ovocným džusem

Blíží se léto s ním vysoké teploty a tím i období chlazených drinků. Maté se v Jižní Americe vlastně pije hlavně v letních teplotách. A proto Vás seznámíme s několika způsoby přípravy osvěžující nápojů typu Yerba Maté Tereré na studeno. Pro přípravu se hodí hlavně druhy méně prachové s větším obsahem listů a stonků.

Všechna maté určené pro přípravu tereré najdete zde

Argentinské směsi pro tereré nejčastěji obsahují hruběji mleté listy bez prachové složky a kombinují se třeba s pomerančovým džusem.

V Paraguayi sázejí na bylinky - svůj klasický řez s velkým množstvím prachu ochutí bylinkami, jako je máta či boldo.

Brazilci pijí tereré se vším možným - bylinky, citrusy, lesní ovoce, populární je i ananas. Ledově vychlazené tereré nesmí chybět na žádné pláži.

Jako třetí recept jsme pro vás připravili

3. Osvěžující Yerba Maté připravené do Guampy (kravský roh) - Maté russo

Tento recept si najde příznivce mezi těmi kdo mají rádi džus a sladké osvěžující pití. Věříme, že budete mile překvapeni jeho chutí.

Způsob je stejný jak u přípravy do sklenice jen místo ni jsme použili guampu - kravský roh, který je velmi populární zejména v Paraguayi (můžete ale použít jakoukoliv jinou nádobu nebo sklenici).

Místo vody použijeme studený pomerančový, citronový nebo broskvový džus. Velmi populární je také použití kombinace ledové tříště a šťávy, které si připravíme předem. Dá se zalít opakovaně. Yerba Maté jsme použili Indega fresca (s mátou - nápoj je více osvěžující) a CBSE Naranja (pomerančová příchuť). Jako další potřebujeme bombillu a led (ledovou tříšť).

 

01-vyber-mate-guampa 02-naplneni-guampy-mate 03-sesterchani-mate 04-umisteni-bombilly
1. Indega fresca, guampa, bombilla.





2. Nádobu naplňte maté o něco
více než
při tradičním způsobu
přípravy téměř
až do vrchu.



3. Zakryjte dlaní nádobu, otočte
ji do
horizontální polohy a jemně
zatřepejte,
aby se jemné části
maté dostaly dospodu.
Tím je
větší šance, že se bombilla neucpe.

4. Dejte pozvolna nádobu zpět
do původní
polohy tak, aby
maté zůstalo pod úhlem
kolem
45 °C a umístěte bombillu do
části,
kde není maté.

       
05-pridani-ledove-triste 06-zaliti-juice-pomeranc 07-po-vsaknuti-dolijeme-do-plna-juice 08-hotovy-napoj-guampa-mate-russo

5. Můžete přidat led nebo
ledovou tříšť.


6. Maté zalijte džusem nebo
připravenou
šťávou a nechte
ji vsáknout úplně
do maté.
To zabere přibližné 4 – 5 minut.

7. Nalijte šťávu
zcela ledovou
(nebo s tříští)
až po horní okraj nádoby

a nápoj je připraven.

8. Nezbýva než začít srkat přes
bombillu.
Po vyskrnutí můžete opět
dolít džusem,
štávou nebo ledovou
vodu dle chuti.

       
       
       
       

Vyzkoušejte další způsoby přípravy yerba maté nastudeno:

Ledové Yerba maté ve frenchpressu

Ledové Yerba maté na studeno do sklenice nebo matera

Všechna maté určené pro přípravu tereré najdete zde