Slovník pojmů yerba maté

Slovník pojmů, který Vám pomůže se lépe zorientovat v názvech a při výběru toho správného yerba maté.

Sin palo

            Obsahuje jen listy obvykle jemně mleté, proto je v chuti výraznější a silně povzbuzující.

Despalada



  Totéž jako Sin Palo, jedná se o listové maté s nejnižším množstvím příměsí (stonků a větviček). Žádné yerba maté není úplně bez příměsí ale sin palo a despalada jich obsahuje nejméně cca 90% listů a 10% zbylých příměsí. Díky tomu je maté silnější (hořčí). Toto maté se dá zalévat více nálevy. Despalada je nejvíce rozšířená v Brazílii a Urugayi.

Suave



  Ze španělského překladu "jemný". Yerba maté s listy a větvičkami, poměrně hrubě mleté, díky tomu je v chuti jemnější a obvykle se používá na více nálevů, také je vhodné pro přípravu za studena - terere. Obsahuje nejméně prachu. Vhodné pro začínající mateisty.

Con palo


  Mleté yerba maté, listové s drobnými větvičkami a stonky – řapíky. Díky tomu není tak silné. Obsahuje cca 65% listů a 35% stonků, větviček a zbylých příměsí.

Terere


  Obsahuje jen listy hrubě namleté, které je vhodné pro přípravu za studena (zalévá se studenou vodou, ledovou drtí chlazeným juicem apod.)

Elaborada


  Slovník nabízí pojem rozvinutý (španělsky), rozpracovaný (portugalsky) znamená to zpracované, vyrobené např. Elaborada con Palo - zpracované na způsob con palo.

Especial

  Obvykle značí složitější výrobní proces, např. maté déle zraje apod.

Tradicional


  Už sám název říká, že se jedná o výrobu tradičním způsobem daným pro značku či firmu a také chuť je obvykle ustálená. U značky, kterou si vyberete, můžete očekávat stále stejnou chuť a kvalitu.

Seleccionada

  Speciálně vytříděné kvalitní a mladé lístky, zkrátka výběrová třída.

Kalabasa



  Nádobka na pití yerba maté tradičním způsobem. Tradičně se vydlabává z tykve. Před prvním pitím z kalabasy se musí provést příprava kalabasy – obřad currado. Je poměrně náročná na údržbu, často prosakuje, při špatné údržbě plesniví. Nově se vyrábí kalabasy keramické nebo ze skla.

Guampa

  Nádobka na pití yerba maté z kravského rohu. Každý kus je originál, jinak vybarvený. Hodně stylové.

Palosanto




  Nádobka na pití yerba maté ze dřeva stromu Gvajak lékařský. Toto dřevo se vyznačuje velkou tvrdostí, špatnou opracovatelností, ale také nádhernou a trvalou balzamickou vůní a kresbou. Bohužel nádobky z palosanta jsou náročné na ošetřování. Tyto nedostatky však vyváží pití z této nádobky, které je velmi příjemným zážitkem chuťovým a nechci napsat pachovým , takže „vůňovým.

Bombilla


  Brčko na pití yerba maté – nerezová ocel, bambus, alpaca-nové stříbro (slitina kovů). Jsou typy, které se mohou při údržbě demontovat, vyčistit od prachu a šikovné ručičky je zase složí zpět.

Porongo



  Nádobka na stojánku. Porongo se obvykle vyrábí z opačného konce tykve než je vyrobená calabasa. Také se pro větší trvanlivost obaluje kůží. Samozřejmě moderní doba přináší i nové materiály, např. sklo nebo dřevo, příprava na pití se děje obřadem chimarrao. Velmi rozšířené v Brazílii.

Catuava


  neboli Catuaba čti [ka.two.'aba] je rostlina pocházející ze země Brazílie a okolí. Používá se v léčitelství jako afrodiziakum. Má blahodárné účinky na nervový systém, pomáhá při stresu, nespavosti a vyčerpanému organismu.